GR5 Jura


Opgelet: De GR5 route in de Jura is in 2023 grondig aangepast en loopt nu bijna helemaal samen met de "Grande Traversée du Jura". Heb je dus nog een boekje van voor 2023 dan heb je daar eigenlijk niet meer zo veel aan. Zoek een recentere routebeschrijving of download de GPX track op https://www.mongr.fr/trouver-prochaine-randonnee/carte?itineraire=gr-5 (je moet even een gratis login aanmaken).

De eerste etappes in de Jura zijn overgangsetappes voor we weer echt de bergen in duiken. Hoogteverschillen zijn niet te extreem en het is rustig wandelen door een aangename omgeving. We maken er dus 2 lange dagen van, de volgende etappes waar meer te beleven valt kunnen dan wat korter zijn.

Ik begin mijn wandeling door de Jura in Héricourt, bij het station. Hier kan ik gemakkelijk parkeren en mijn auto een weekje achterlaten. We zitten hier op de trein-route tussen Besançon en Belfort, zodat het heel gemakkelijk is om een paar dagen terug of verder te gaan van hier uit.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Eenmaal in Saint-Hippolyte (niet te verwarren met het gelijknamige dorp in de Vogezen, let dus op als je een hotel reserveert) komen we weer echt in de bergen. We lopen een fantastisch mooie etappe met stevig wat hoogteverschillen en steile beklimmmingen tot in Goumois. Hier lopen we voor het eerst op de Zwitsere grens. Even opletten dat je geen Zwitsers gsm signaal oppikt, want afhankelijk van je provider zou dat wel eens heel duur uit kunnen komen.

{getCard} $type={post}
De volgende dagen volgen we gewoon de Doubs, een prachtig riviertje waarbij we eerst de "Echelles de la Mort" en dan daarna de "Saut du Doubs" zullen tegenkomen. Top-etappes zoals deze, dat is waarvoor we het allemaal doen.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Na de top-etappes met veel hoogteverschil van de afgelopen dagen lopen we nu door een prachtig stukje van Frankrijk. Het is hier rustig en mooi en de hellingen zijn niet meer zo heftig. Je kan hier gewoon rustig wandelen en genieten van de omgeving. Af en toe lopen we nog over de top van een berg en heb je zicht op de Alpen. Want dat is waar we nu naar onderweg zijn...

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Vanuit Pontarlier resteren er nog 5 etappes tot aan het meer van Geneve, maar dat gaat niet meer lukken voor de start van het jachtseizoen. Ik kom in 2025 dus nog eens terug om dit stukje af te werken.

GTJ-8: Pontarlier - Les Hopitaux Neufs (22+3 km +594m)
GTJ-9: Les Hopitaux Neufs - Chaux Neuve (28 km)
GTJ-10: Chaux Neuve - Morez (28 km)
GTJ-11: Morez - Saint-Cergue (32 km)
GTJ-12: Saint-Cergue - Nyon (30 km)

Related posts

GR5 Vogezen: Schirmeck - Belfort »