GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper


Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
Vandaag is alweer de laatste dag op de GR131. Na vandaag heb ik hem helemaal gewandeld. Ik vertrok in Damme, wandelde langs Beernem naar Torhout en dan verder tot in Diksmuide. En dan volgde ik het front uit de eerste wereldoorlog tot in Ieper. Maar na vandaag is het afgelopen. De wandeling zit er op. En het is niet zo dat er nog een verlengstuk aan zit over de grens zoals bij de GR128 of GR122. Nee, het is echt helemaal klaar na vandaag.


De route eindigt in provinciaal domein Palingbeek en daar parkeer ik mijn auto op de grote parkeerplaats. Ik neem de bus richting Ieper waar ik overstap op de bus naar Diksmuide. Concreet rijd ik van "Zillebeke Palingbeek" tot "Ieper Station" (zaterdag om 8u54 passeert de enige bus van de dag) en dan stap ik over op de bus van "Ieper Station" naar "Bikschote Steenstraat". Hou er wel rekening mee dat het vanop de parkeerplaats ongeveer 700 meter wandelen is naar de bushalte. Voorzie voldoende tijd want veel bussen passeren er hier niet. In principe lukt de hele verplaatsing op 46 minuten dus heb je voor de hele route genoeg aan 1 buskaartje.

Het is vandaag een kleine 20 kilometer wandelen. Het is heel lang geleden dat ik nog zo'n korte etappe liep en ik waag het er op om dat voor een keer eens zonder rugzak en zonder extra drank te doen. Ik passeer vandaag trouwens halfweg de wandeling door Ieper en kan daar in geval van nood gemakkelijk bij een bakker of een supermarktje bijtanken.

Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
Het eerste stukje van de wandeling volgt nog het kanaal dat ik ook de vorige wandeldag een lange tijd volgde. Maar vanaf Boezinge-Sas worden mooi onverharde wegen voor mijn voeten gegooid. Deze zijn vandaag extreem modderig en ik glijd dus meer dan dat ik kan stappen. Maar ik geniet wel van de omgeving en daar is het uiteindelijk om te doen.

Daarna volgt een stukje door Boezinge waarna een kaarsrechte weg door de velden opgezocht wordt. Dit lijkt wel een oude spoorbaan of iets dergelijks want het is echt meer dan 2 kilometer rechtdoor. Saai is het niet direct, er is genoeg te zien in de velden rondom. Ook hier zie je links en rechts begraafplaatsen van de eerste wereldoorlog opduiken.

Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
En dan komt de wandeling langs de John McCrae site. Dit is de auteur van het beroemde gedicht "In Flanders fields the poppies grow, between the crosses, row on row" en hij zou dit hier geschreven hebben. De nodige gedenkstenen en zelfs heropgebouwde bunkers kan je hier bekijken.

Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
Hier pikken we het kanaal opnieuw op dat ons tot net voor Ieper voert. Het centrum van Ieper met het "in flanders field museum" en de lakenhallen wordt niet bezocht. We gaan via de kortste weg naar de vestingen die we volgen tot de Rijselpoort. En onderweg kom je uiteraard ook de Menenpoort tegen. Hier was ik al vaak, maar het blijft een indrukwekkend monument dat volgeschreven staat met de namen van de soldaten die hier sneuvelden. Meestal is het hier heel druk met voornamelijk Britse toeristen maar door de corona toestanden zijn er momenteel zo goed als geen toeristen. Het is hier vrij doods dus maar dat geeft net een extra dimensie aan de ervaring.

Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
Na Ieper volgt een heel mooi stuk van de wandeling. Eerst wordt de verdronken weide verkend en die gaat naadloos over in Zillebeke vijver. Dit zijn allebei prachtige natuurgebieden waar het momenteel heel rustig wandelen is. Dan is het nog een klein stukje tot Zillebeke waar een slager reclame maakt voor belegde broodjes, gekoelde dranken en ijs, maar jammer genoeg gesloten is voor de middag. Ik wandel dus maar door want het eindpunt komt nu echt wel in zicht. Langs mooie weggetjes bereik ik uiteindelijk een stuk van het provinciaal domein Palingbeek waar ik nog nooit geweest was.

Hikingblog.net - GR131 Etappe 6: Bikschote - Ieper
En dan ben ik er: een jaar geleden stond ik hier ook al toen ik net aan de GR128 begonnen was en toen vage plannen maakte om ooit eens de GR131 te wandelen. Toen had ik niet gedacht dat ik hier zo snel terug zou staan. Maar het is dus echt gelukt en ik ben aan het officiële eindpunt van de GR131. De wandeling is klaar, helemaal afgewerkt. Tijd om een nieuwe uitdaging te zoeken dus, misschien moet ik toch eens aan de GR5 beginnen of zo...

Ik wandelde vandaag 19 kilometer over de GR131, van kilometer 123 tot 142. Het album met alle foto's van de dag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/FsZ8qMiFga7QcK8z7.