GR5 Etappe GTJ-1: Héricourt - Seloncourt

Vandaag is de eerste dag van een weekje wandelen in de Jura. Ik parkeer me bij het station van Héricourt en pik de wandeling 2 kilometer verderop weer op in Brévilliers. Vandaag loop ik een overgangs-etappe tot in Audincourt. Morgen pikken we dan echt de "Grande Traversée du Jura" op en lopen we weer de bergen in. Maar vandaag lopen we dus de laatste paar kilometers uit de topogids van de Vogezen.

Het is een lange tocht over meestal vrij vlot te rijden snelwegen, maar in heel noord-oost Frankrijk lijken ze de maximumsnelheid op 110 km/h vastgezet te hebben. Dat betekent dat je toch wel even onderweg bent voor je in Héricourt staat. Ik vertrek op een donderdag, hopelijk zijn de snelwegen (vooral die naar de zon) dan iets minder druk.

De wandeling vandaag is niet overdreven lastig. Er moet wel wat op en af gelopen worden, maar grote hoogteverschillen zijn er niet meer bij vandaag. Het gaat dan wel niet steil omhoog of omlaag vandaag, maar op het eind van deze lange dag staan er toch weer zo'n 900 hoogtemeters op de teller. Het voelt niet zo zwaar, want in vergelijking met de vorige dagen voelt dit aan als een vlak verbindingsstukje tussen de Vogezen en de Jura.

In Audincourt vind ik een AirBNB en is er ook een grote supermarkt waar je alles wat je nodig kan hebben kan vinden. Al bij al staat er vandaag dus een vrij gemakkelijke eerste dag van deze wandelweek op het programma.

Nadat ik mijn auto bij het station van Héricourt achtergelaten heb kan ik eerst een kort stukje de Compostellaroute volgen tot ik weer in Brévilliers ben. Hier pik ik de GR5 weer op en die voert me eerst door de velden, maar al gauw langs een gigantische vijver richting zuiden. Aan deze vijver zijn alle inboorlingen samengekomen om verfrissing te zoeken voor de zon die vandaag ongenadig brandt.

Eenmaal de vijver gepasseerd mogen we een paar kilometer het "Canal de la Haute Saône" volgen. Langs het kanaal wordt er gewerkt aan een brug dus moet er even een kleine omweg genomen worden. Op zo'n moment is het toch wel handig dat je een gpx file en een kaart bij je hebt. Dat maakt het zoeken naar een alternatief wel zo gemakkelijk. Na een paar kilometer stappen we over op een ander kanaal (het "Canal du Rhône au Rhin") via een vreemd aquaduct waar je een riviertje onder je ziet voorbijstromen. Al deze oude kanaaltjes waren ooit van levensbelang voor de handel in Frankrijk, maar ondertussen is het meer cultureel erfgoed en vaart er hooguit een plezierbootje door deze meestal heel mooi stukjes natuur.

Waar we het kanaal verlaten komt de alternatieve route van de GR5 die langs Belfort en het TGV station loopt ons weer vergezellen en is de topo-gids van de Vogezen officieel helemaal uitgewandeld. Het volgende stukje tot aan de start van de Grande Traversée du Jura staat in de topo van de Jura beschreven als verbindingsstuk.

De wandeling gaat nu plots weer over in een boswandeling en bij temperaturen van dik boven de 30° is dat een verademing. Door heuvelachtig terrein waar we ons meer in de Ardennen dan bijna in Zwitserland wanen, lopen we stilaan in de richting van onze bestemming voor vandaag: Seloncourt. De laatste paar kilometers gaan door de velden en dan komen we plots in iets vlakker terrein en komen stilaan de voorsteden van Montbéliard in het vizier. Hier heb ik vannacht een AirBNB gevonden, morgen maken we er een lange dag van en lopen we tot in Saint-Hippolyte.

Alle foto's vind je hier: https://photos.app.goo.gl/Hn9xncGbGL8yKYZs8.

Related posts

GR 5 Etappe TMV-11: Bas-Evette - Héricourt »
GR 5 Etappe GTJ-2: Héricourt- Saint Hyppolite »

GR5 Jura »