GR5 Etappe GTJ-6: Villers-le-Lac - Les Alliés

Vandaag staat er een lange etappe op het programma, maar de hoogteverschillen zijn al bij al beperkt. Op het eind van de dag staan er 1200 hoogtemeters en zo'n 33 kilometer op de teller. In vergelijking met wat we de afgelopen weken overleefd hebben is dat maar klein bier. Het zal vooral lopen zijn door een prachtige natuur.
Als we op de kaart kijken dan zien we dat vandaag eigenlijk gewoon een lang recht stuk van de route is. De vorige dagen kronkelde de route wel wat omdat we de Doubs aan het volgen waren, maar nu gaan we echt rechtdoor. We lopen voor het grootste stuk van de dag pal op de Zwitserse grens. We gaan vandaag dus grenspaal-hoppen.

Maar die grens, die ligt hier niet in een of ander riviertje, maar ze hebben hem op de top van de berg neergelegd. Da betekent dus dat het alweer stevig klimmen zal zijn van bij de start. We mogen dik 500 meter klimmen tot we eindelijk die eerste grenspaal zien. Dat klimmen gaat redelijk geleidelijk dus is het alweer kwestie van een tempo te vinden dat je kan aanhouden en blijven gaan. Het is zwaar, maar het gaat eigenlijk vrij snel bergop.

Na een kilometer of 6 zijn we boven op de berg en dan kan er even gerecupereerd worden. Van de ene grenspaal naar de andere lopen we hier over de bergkam. Links en rechts heb je regelmatig mooie uitzichten, en het doet goed om even op adem te komen.

De wandeling blijft op en af gaan, en dus is het eigenlijk vrij vermoeiend. Langs mooie bospaden lopen we naar een volgend uitzicht, waarna we de weg een tijdje mogen volgen naar alweer een volgende col. En zo gaat het maar door. We lopen steil omhoog om dan even steil weer af te dalen om dan weer te gaan klimmen. Dat maakt vandaag echt een zware tocht. Het is niet een helling die bijzonder zwaar is, het is de opeenvolging van allerlei beklimmingen die er tesamen toch wel inhakken.

Zo mogen we bijvoorbeeld afdalen tot in le Théverot, waar we een riviertje oversteken. En meteen worden we weer naar boven gestuurd. Dat stukje is echt moordend, en ik ben dan ook blij als ik ter hoogte van La Fresse eindelijk weer boven geraakt ben. Gelukkig is het nu afdalen tot op mijn eindbestemming, dus dat komt wel goed. Ik ben nog wat vroeg want checkin is maar om 18u, dus zet ik me een half uurtje op een bankje bij een bronnetje. Daar kan een mens van genieten na een lange wandeling.

Ik moet nog even een dikke 100 meter klimmen tot bij mijn slaapplek van vandaag, maar met het einde in zicht is dat zo gebeurd. Het was een lange maar heel mooie wandeling. Typisch Jura zullen we maar zeggen met beklimmingen die niet te lang, maar wel steil waren.

Morgen loop ik tot Pontarlier en dan moet ik alweer naar huis. Binnenkort ben ik weer terug voor de laatste paar dagen tot aan het meer van Genève. En volgende zomer kan ik dan het eerste stukje van de Alpen doen. Wat kan het leven toch mooi zijn...

Alle foto's van vandaag vind je in dit album: https://photos.app.goo.gl/8PprTnFcPs4rAA1x9.

Related posts

GR5 Etappe GTJ-5: Biaufond - Villers-le-Lac »
GR 5 Etappe GTJ-7: Les Alliés - Pontarlier »

GR5 Jura »