GR5 Etappe GTJ-7: Les Alliés - Pontarlier

Vandaag is het tijd voor mijn voorlopig laatste etappe op de GR5. Ik loop een korte etappe van Les Alliés naar Pontarlier en neem daar de trein terug naar Héricourt waar ik een week geleden mijn auto achterliet. Als alles goed gaat dan slaap ik vanavond thuis in mijn eigen bedje.

In Pontarlier was ik een paar jaar geleden al eens toen ik de Via Francigena liep. Toen wist ik al dat ik hier ooit weer zou staan als ik zou beslissen om de GR5 te lopen. Hier in Pontarlier vind je alle noodzakelijke winkels en ook een station dat zowel vanuit Belfort als vanuit Nyon gemakkelijk te bereiken is. Bij het station kan je zeker je auto kwijt of je kan er eventueel voor kiezen om hem een paar kilometer verder in La-Cluse-et-Mijoux achter te laten, waar je ook een goed hotelletje kan vinden.

Bij het station van Pontarlier vertrekt ook regelmatig een bus die je rechtstreeks naar het station van Montbéliard brengt, met tussenstops in bijvoorbeeld Saint-Hippolyte en Pont-au-Roide. Zoek op de site van Mobigo naar het tijdschema van bus LR206 tussen Pontarlier en Montbéliard als je geïnteresseerd bent. Deze bus is ideaal als je maar een paar dagen door de Jura wil lopen.

Ik sliep vannacht in de Auberge de la Perdrix in Les Alliés, een toffe herberg met een goed restaurant. Vanmorgen was ik al vroeg op want ik moet, nadat ik de 20 kilometer tot in Pontarlier verwerkt heb, nog helemaal naar huis. En ideaal gezien ben ik voor 22u thuis, zodat het frituur nog open is. Na een week Frankrijk zal dat smaken.

Na een korte afdaling richting les Alliés pik ik de route weer op. En al meteen mogen we gaan klimmen, eerst geleidelijk maar dan langzaamaan iets steviger. Het voelt een beetje als een Vogezen col, lang en niet te steil dus. We klimmen van zo'n 950 meter in les Alliés tot op de top van de Grand Taureau, en die ligt op 1323 meter. Onderweg moeten we nog even een kleine afdaling maken om in het volgende dal uit te komen, maar veel stelt dat niet voor. Het is dus zo'n 450 meter klimmen vandaag en dat gaat verrassend vlot.

Van op de top van de Grand Taureau heb je een mooi zicht op de omgeving en op wat je de komende dagen te wachten staat. De Alpen kon ik deze keer niet zien, of misschien heb ik gewoon niet goed gekeken.

Na de top volgen we een hele tijd de bergrug in de richting van Pontarlier. Het gaat hier soms stevig bergop en bergaf, maar het is niets wat we deze week niet eerder gedaan hebben. Het is vandaag gewoon genieten en aftellen tot we aan het einde van de tocht zijn.

Langs glooiende wegen en na nog een kleine laatste beklimming sta ik dan op de plek waat ik een paar jaar geleden ook was toen ik hier de Via Francigena liep. Dat was toen mijn eerste echte meerdaagse berg-wandeling en als ik terugdenk aan die tijd dan ben ik nu toch in een iets betere conditie. Na een week door de Jura voel ik me nog redelijk fris.

Ik neem de steile afdaling naar Pontarlier en loop naar het station. Als je met je rug naar het station staat, vind je aan je linkerkant het busstation waar om 12u15 de express-bus naar Besançon verschijnt. Een dik uur later sta ik in het station van Besançon Viotte, en ook hier ben ik over de jaren al een paar keer gepasseerd. Ik weet ondertussen dat de winkeltjes met drank in de kelder te vinden zijn en versier een broodje met hesp en een paar liter koude drank.

Ik spring hier op een trein naar Héricourt en dan neem ik mijn auto voor zijn laatste grote reis naar huis. Morgen pik ik mijn nieuwe elektrische auto op, en dan wordt dit soort avontuur weer een stukje ingewikkelder.

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/CBQtxE5oh7PSXiBq7.

Related posts

GR 5 Etappe GTJ-6: Villers-le-Lac - Les Alliés »

GR5 Jura »