Pennine Way Etappe 3: Marsden - Hebden Bridge

Deze etappe begint officieel in Standedge, maar daar sta je gewoon maar naast een drukke autoweg zonder enige voorziening. Ik wil slapen in een comfortabel bedje en voorraad inslaan in een winkel dus liep ik gisteren tot in Marsden. Dat dorpje ligt een kilometer of 3 van de route, maar je kan langs mooie weggetjes tot in het dorp geraken. Wel vervelend is dat het ook zo'n 150 meter lager gelegen is dan Standedge, dus moet er bij de start van deze etappe al meteen geklommen worden. Er is eventueel ook een bus die je deze beklimming terug naar de route kan besparen. Bus 184 van Huddersfield naar Oldham heeft een halte waar de route de grote weg passeert en gaat ook door Marsden en Diggle. Een ticketje kost 2 pond en dat zouden wel eens de beste 2 pond kunnen zijn die je vandaag spendeert. Ik neem vandaag de bus en de chauffeur heeft alle moeite van de wereld om zijn bus de helling op te krijgen. Hij moet bruusk terugschakelen, de bus rammelt bijna uit mekaar, maar het lukt. En ik was blij dat ik dat stukje alvast niet te voet moest doen.

Het eindpunt van de dag is officieel Callis Bridge, maar er is een kleine omleiding gemarkeerd die bekend staat als de "Hebden Bridge Loop". Die brengt ons naar het veel grotere Hebden Bridge waar je veel gemakkelijker accomodatie, eten en bevoorrading zal vinden. Ik slaap vannacht dus in Hebden Bridge, in 1 van de vele hotels in dit wel heel toeristische dorpje. Ik kies dus voor het grootste dorp in de buurt, ook omdat er daar een Co-op Food winkel te vinden is waar ik voorraad kan inslaan. Hier is er niet echt een gemakkelijke manier om een bus te nemen, dus is de Hebden Bridge Loop het beste alternatief. Vandaag is dat een extreem steile afdaling tot in Hebden Bridge, en dan kan je wel raden wat er morgenvroeg op het programma staat...

Onze wandeling van vandaag is zo'n 24.5 kilometer lang, en onderweg komen we maar 360 hoogtemeters tegen. Een pak minder dan de voorbije dagen dus. We moeten er nog wel de 3 kilometer bijrekenen die we moeten afleggen tot we bij de start zijn, dus in totaal doen we een dikke 27 kilometer en zo'n 500 hoogtemeters maar die extra kilometers kan je dus vermijden door 's morgens even de bus te nemen. Hoe dan ook, dit zou een niet te zware dag moeten zijn.

Je merkt vandaag meteen dat we niet meer in het Peak District zijn. Hoogteverschillen zijn minder uitgesproken en de paden zijn in vergelijking met de vorige twee dagen een absoluut genot. Ja, er zitten nog lastige stukjes met veel losse rotsen en modder tussen, maar hier kan je tempo maken. Ik doe dan ook 2 uur minder over deze tocht dan over de etappe van gisteren. Beschouw vandaag dus als een soort van halve rustdag, want morgen moet er opnieuw geklommen worden.

Nadat we gisteren Black Hill met een bezoekje vereerden, is het vandaag de beurt aan White Hill waar ik eigenlijk voorbij ben voor ik er goed en wel erg in heb. Even verderop is het de beurt aan Blackstone Edge waar ik even een rustpauze neem. Daarna gaat het eigenlijk vrij vlak (hoewel dat uiteraard relatief is, vlak is het hier nooit) en over goed beloopbare paden tot bij het monument van Stoodley Pike. Dat monument kan je bij mooi weer al zien van op Blackstone Edge, hoewel het dan nog een 12tal kilometer is voor we daar echt zullen zijn.

Die kilometers gaan eigenlijk vrij vlot. Af en toe is er eens een paar honderd meter over lastig terrein, maar vergeleken met de voorbije dagen is dit het paradijs. We passeren de snelweg langs een voetgangersbrug, wat wel even voor een cultuurshock zorgt. Vanuit de rust en de eenzaamheid van het veen, loop je plots over een twee keer vier baanvakken brede snelweg. Gelukkig laten we die al gauw weer achter ons en kunnen we weer beginnen genieten van de rust.

Lange stukken lopen we langs de oevers van enkele reservoirs. En dat betekent dat het gemakkelijke 4x4 weggetjes zijn. Breed en vlot te lopen dus.

De laatste paar kilometer tot bij Stoodley Pike zijn lastiger. Het gaat stevig berg op en af, en dat verdoemde monument lijkt maar geen meter dichterbij te komen. Maar aan alles komt natuurlijk een eind en na even doorzetten sta ik daar van de omgeving te genieten.

Van bij Stoodley Pike is het afdalen in de richting van onze slaapplaats voor vannacht. Ik neem de Hebden Bridge loop en kom aan in het hele mooie en supertoeristische Hebden Bridge. Na al de calorieën die ik verbrand heb vandaag is het tijd voor een bezoekje aan een pizzeria met 4.7 rating op Google. Ik duik in mijn bed en crash tot de volgende ochtend.

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/xSXygF9c1bZdcMnK6.

Related posts

Pennine Way Etappe 2: Torside - Marsden »
Pennine Way Etappe 4: Hebden Bridge - Lothersdale »