Pennine Way Etappe 5: Lothersdale - Malham

Ik smokkelde gisteren al een kilometer of 4 (en een beklimming van Cowling Hill) van de etappe van vandaag. Dat maakt deze etappe wel heel kort. Officieel loopt ze maar tot in Gargrave, maar dankzij mijn inspanningen van gisteren is dat maar 14 kilometer met 300 hoogtemeters. Daar kan dus gerust nog een stukje bij dus doe ik vandaag ook de volgende etappe tot in Malham. Die is goed voor nog eens 10 kilometer met daarin een verwaarloosbare 180 hoogtemeters. In totaal staat er vandaag dus 24 kilometer en zo'n 500 hoogtemeters op het programma.

De route vandaag wordt beschreven als "gently rolling hills" en "easy riverside walks". Vandaag is dus eigenlijk een soort van halve rustdag waarbij we de South Pennines vaarwel zeggen en het nationale park van de Yorkshire Dales inwandelen. Na het Peak District van de eerste 2 etappes zijn we dus al toe aan ons tweede nationale park van de route.

Rond de middag zou ik dus in Gargrave moeten passeren, waar restaurantjes, een fish&chips shop en een Co-op Food te vinden is. Ideaal dus om mijn voorraad weer aan te vullen.

Vannacht slaap ik in een van de vele hotelletjes in het super-toeristische maar ook zeer mooie Malham. De omgeving van Malham is prachtig en bestaat uit zachte kalksteen waardoor je kliffen en prachtige rotsformaties te zien zal krijgen. Ook mooi zijn de eindeloze stenen muurtjes die rond de velden gebouwd zijn.

Vanuit Lothersdale is het toch een stevige klim voor we weer op de juiste hoogte zijn. Ik heb om een of andere reden niet zo goed geslapen vannacht en voel me nog echt moe van gisteren. Die eerste beklimming dwars door een weide met lang gras hakt er dan ook wel in. Eenmaal boven mogen we gelukkig een paar kilometer afdalen, maar zelfs dat gaat vandaag niet zoals het moet. Ik voel me zwak en alles doet pijn.

De zon schijnt ongenadig vandaag en er is geen enkele beschutting deze eerste paar kilometers. We lopen van een weide met schapen, naar een weide met koeien, naar een volgende weide met schapen. Na de lange afdaling, volgt uiteraard de volgende beklimming. En we klimmen vreemd genoed in de richting van een kanaal dat we een tijdje mogen volgen.

Het is vandaag een beetje een atypische etappe, want we lopen vooral door weides met koeien of schapen. Want nadat we een kilometertje het kanaal gevolgd hebben stuurt de route ons alweer bergop door het volgende veld. Het is steeds afwachten of er een stier bij de koeien staat, want die kunnen nogal bezitterig zijn.

Langs een bankje met "het mooiste uitzicht in de UK" waar ik uiteraard even moet pauzeren, gaat het richting Gargrave. Ik ben hier rond de middag, dus eet ik eerst een grote fish and chips. Dat smaakt, maar ik voel me nog altijd niet helemaal top. Het ene moment loop ik te rillen van de kou, het volgende moment zweet ik me te pletter. Maar het is nu nog maar 10 kilometer tot in Malham, dus raap ik al mijn moed bij mekaar en begin aan de tocht.

Het is maar 150 meter klimmen maar dat gaat toch heel traag vandaag. Ik sleep me vooruit en blijf doorgaan, hoewel ik eigenlijk liever naast de weg in slaap gevallen zou zijn. Maar op een of andere manier geniet ik toch van dit stuk van de wandeling, en zie ik dat we nu de Yorkshire Dales in wandelen. En al meteen voel je aan alles dat er iets veranderd is in het landschap. Weg zijn de koeien, af en toe zie je nog een schaap, maar het landschap verandert in een paar kilometer tijd volledig. Ook de kleur is compleet veranderd: van donkergroen gras is het plots een veel lichtere kleur geworden.

Na nog een laatste stevige beklimming kom ik dan in Malham aan. Ik koop voorraad voor morgen in de winkel (H's of Malham) en sleep me naar mijn bed in de Lister Arms. Dat bed doet doegd en na een paar uur slapen word ik op tijd wakker voor een prima maaltijd in de pub. Dan neem ik me een koppel ibuprofen pillen, en val ik in een diepe slaap. De volgende morgen voel ik me een stuk beter, en dat zal nodig zijn, want morgen is alweer een lastige dag.

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/bnwN87msHxiM7Lo17.

Related posts

Pennine Way Etappe 4: Hebden Bridge - Lothersdale »
Pennine Way Etappe 6: Malham - Horton in Ribblesdale »