Pennine Way


De Pennine Way is het oudste en lastigste lange afstandspad in Engeland. Als zo'n openingszin je interesse niet wekt, dan weet ik het ook niet meer. Engeland: het land van de "long distance trail". Natuurlijk wil je daar het oudste en mooiste en lastigste pad gaan wandelen.

We lopen van zuid naar noord door de Pennine Mountains, de bergketen die het hart van Noord Engeland vormt. De wandeling is een dikke 400 kilometer lang en gaat van Edale (ruwweg een uurtje van Manchester per trein) naar de Schotse grens in het plaatsje Kirk Yetholm. Onderweg kom je door 3 nationale parken: eerst bezoek je het Peak District, dan loop je dwars door de Yorkshire Dales om tot slot het minder bekende maar zeker zo mooie nationale park van Northumberland te gaan verkennen. Onderweg loop je ook nog door de "North Pennines", en dat is dan weer een "Area of Outstanding Natural Beauty". Een stuk van de route loopt ook langs Hadrians Wall, een oude Romeinse muur die hier gebouwd werd om de Schotten buiten te houden. Voor de hele tocht zal je tussen de 15 en de 20 dagen van huis zijn, maar je kan de route perfect opsplitsen in 3 stukken van elk een dag of 6.

Manchester is perfect bereikbaar per Brussels-Airlines vlucht vanop Zaventem of voor de echte masochisten per Ryanair vlucht vanop Charleroi. Ook per trein via Londen ben je op een paar uurtjes in Edale met een overstap in Sheffield of Manchester. De laatste etappes zijn beter bereikbaar vanuit Edinburgh. Hou er wel rekening mee dat je voor het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig een internationaal paspoort nodig hebt. Heb je dat nog niet, dan moet je dat even in orde brengen.

Etappes:

De eerste 2 dagen lopen we door het Peak District en dat zijn meteen vrij stevige dagen. We maken veel hoogtemeters en lopen over lastig begaanbare paden door eindeloze heidevlaktes. Haal je hier een snelheid van meer dan 3 km/h gemiddeld dan heb je echt snel gelopen. Hou er dus rekening mee dat je op tijd begint en ruim de tijd neemt om voor het donker weer van de heide te zijn.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
De volgende etappes zijn iets minder zwaar wat de ondergrond betreft. Het blijven natuurlijk stevige etappes, met veel kilometers en stevig wat hoogtemeters. Je loopt nog steeds op een hoogplateau in de South Pennines, en dat betekent dat er ook deze dagen geen enkele beschutting is tegen wind, zon of regen.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Etappe 5 is een beetje een a-typische etappe voor de tocht. Het is een soort van verbindingsetappe waarbij we vooral door weiden vol met koeien (en stieren) en schapen lopen. Het is eens iets anders, maar ook best wel een vermoeiende etappe door de vele muurtjes waar je over moet klimmen en hekjes die je moet openmaken.

{getCard} $type={post}
Iets voor Malham loop je dan de Yorkshire Dales in. Dit fantastische National Park is wereldberoemd om zijn natuurpracht. We passeren Malham Cove, gaan over Fountains Fell en beklimmen Penn-y-Ghent. Een absolute top etappe dus.

{getCard} $type={post}

Etappe 7: Horton in Ribblesdale - Hawes (22 km 450 m)
Etappe 8: Hawes - Tan Hill (25 km 900 m)
Etappe 9: Tan Hill - Middleton in Teesdale (28 km 550 m)
Etappe 10: Middleton in Teesdale - Dufton (35 km 530 m)
Etappe 11: Dufton - Alston (31 km 1000 m)
Etappe 12: Alston - Greenhead (27.5 km 550 m)
Etappe 13: Greenhead - One Brewed (11 km)

Etappe 14: Once Brewed - Bellingham (24.5 km)
Etappe 15: Bellingham - Byrness (25 km 500 m)
Etappe 16-17: Byrness - Kirk Yetholm (45 km 1610 m - 2D Forest View Walkers Inn Byrness)